10 prekvapivých faktov o riasenke

V kozmetickej taštičke každej ženy nesmie chýbať maskara. Dobre, niekedy sú to maskaray hneď dve… alebo viac. Tento produkt je tak nevyhnutnou a nenahraditeľnou kozmetikou, bez ktorej si ani nevieme predstaviť vyjsť z domu a teda konkrétne bez krásne namaľovaných rias. V tomto článku vzdávame hold tejto úžasnej kozmetike.

10 prekvapivých faktov o riasenke

  1. O maskare sa hovorí, že je najstarším kozmetickým produktom na svete. Tmavé riasy a viditeľne zdôraznené oči sa považujú za symbol práťažlivosti už od čias starovekého Egypta. Nemyslíme si, že by tento trend od tej doby prešiel akýmikoľvek zmenami.
  2. Prvá maskaru, ktorá bola uznaná za oficiálnu dekoratívnu kozmetiku, bola vyvinutá Thomasom Lyleom Williamsom a zaujímavé je, že tento objav je úzko spätý s milistným príbehom a to konkrétne Thomasovej sestry, ktorú opustil jej milenec. Tom sa snažil vymyslieť kozmetiku, vďaka ktorej by jeho sestra Mabel, očarila svoj obejkt záujmu. Nakoniec vytvoril produkt, ktorý bol určený na skrášlenie mihalníc a javil sa ako veľký úspech. Aby som to skrátila, spomínaný muž sa do Mabel, ktorej sa nepochybne zdvihlo sebavedomie, vďaka čomu sa stala pre opačné pohlavie príťažlivejšou, nakoniec zamiloval. Príbeh sa končí ich svadbou a pomenovaním maskary Maybelline – kombinácia mien Mabel a vazelína, ktorá bola použitá pri výrobe tohto produktu. Čoskoro začal Tom vyrábať rôzne kozmetické novinky, vďaka ktorým sa stal známym a úspešným. Dnes už Maybelline poznáme ako jednu z vedúcich značiek dekoratívnej kozmetiky.
  3. Môže mať honba za krásou cenu vlastného zdravia? Zdá sa, že áno, a to aj v dôsledku používania takých nenápadných výrobkov, ako je napríklad riasenka. V dvadsiatych rokoch minulého storočia prišlo mnoho žien o svoj zrak alebo si vážne podráždili očnú rohovku, a to používaním maskary s názvom Lash Lure. Táto „smrtiaca krása“ bola rýchlosťou svetla stiahnutá zo všetkých obchodov. V 30. rokoch zabavil americký kongres všetky zásoby Lash Lure.
  4. Prvé verzie riasenky nemali tú istú podobu, v akej ich poznáme dnes. Namiesto či už tuby alebo fľaštičky, mali prvé riasenky tuhú konzistenciu a boli uzavreté v malej krabičke, ktoré mali svojou podobou bližšie k očným tieňom než k riasenkám. Aby bola táto verzia riasenky pripravená na použitie, musela sa najprv navlhčiť. Až potom získala tú správnu konzistenciu, čím sa dala následne bez námahy naniesť na mihalnice.
  5. Skutočná revolúcia, čo sa týka dizajnu riasenky sa uskutočnila v roku 1957 a to vďaka Helene Rubinsteinovej. Bola to práve ona, ktorá vytvorila riasenku vo forme tekutého krému uzavretého v tube spolu s kefkou, ktorá bola pripevnená k baleniu.
  6. Ukázalo sa, že tento nový prístup sa oplatilo prijať a tak potrebovala spoločnosť Revlon iba jeden rok na výrobu riasenky predávanej v guľovitej ampulke, čo je presná forma balenia, akú poznáme dnes. Aplikátor bol nakoniec umiestnený do vnútra tuby, vďaka čomu sa ženy viac nemuseli trápiť s neporiadkom po riasenke, ktorej kefka sa uskladňovala zvlásť.
  7. Ukázalo sa, že Revlon bol značkou, ktorá sa najmenej obávala zmien a inovácií. V 60. rokoch bol Revlon prvým, ktorý na trh uvideol farebné maskary. Tento trend prijali samozrejme v krátkom čase aj ostatní výrobcovia.
  8. Názov čiernej ceruzky „kohl“ je dedičstvom našich predkov. V starovekom Egypte si ľudia zvykli maľovať riasy a očné linky a to pomocou čiernej zmesi, ktorá sa nazývala kohl. Bola to kombinácia medu a… krokodílých exkrementov.
  9. Najznámejšou riasenkou na svete je maskara Great Lash od Maybelline. Svoj debut začala začiatkom 70. rokov a jej ružovo-zelené balenie sa dodnes nezmenilo. Aj keď táto riasenka nepokrýva riasy tým najlepším možným spôsobom, je najobľúbenejšou lacnou alternatívou – skutočný hit medzi tínedžermi, ktorí nechcú míňať svoje celé vreckové na drahé riasenky.
  10. V tej dobe bola riasenka využívaná len na jemné zvýraznenie rias (stmavnutie) a obsahovala množstvo kontroverzných prísad. Dnešná riasenka už predstavuje kvalitný produkt, ktorý riasy nielen pokrýva, ale sa o ne aj stará a posilňuje.
Rebríèek maskár